CSU San Bernardino's large international student population became the driving force of the design of their College of Extended Learning facility. Dubbed the Center for Global Innovation (CGI), the three-story building will house classrooms and administration offices for the College and will be located at the heart of the campus.

Using inspiration from a typical town square found in any given city around the world, the lobby, or "global gallery," is a gathering space that acts as a home base for students on campus. With digital screens, writable surfaces and flexible furniture, students can gather in small to large groups to socialize or study in a series of decks on every floor of the facility.

Classroom spaces are located on the lower floors for easy wayfinding and campus access, while student services become a destination on the top floor. There will be a variety of indoor and outdoor social and learning spaces that are shaded and protected from the elements, including a rooftop terrace. Additionally, the design incorporates increased structural strength measures due to the building's proximity to the San Andreas fault. The project is pursuing a LEED Platinum certification. 

View all projects
Download PDF

Project Details

  • San Bernardino, CA
  • 70,000-square-foot building

Other Higher Education Projects