A one-story commercial retail building that had been vacant for four years is being redesigned by LPA to house its growing San Antonio team. The design team wanted the office to be used as a tool to demonstrate LPA’s value of sustainability by repositioning an underutilized building and exposing the features for visitors and users alike. 

The interior is designed to encourage the creative and collaborative nature of the integrated design process with an open office environment and no private offices. Flexible workstations and spaces for informal and formal team meetings also support the innovation of ideas. On the outside, the parking plaza can be used as an outdoor space for employees and creates an “open door” available for community events. 

The 10,300-square-foot adaptive reuse project is targeting LEED Platinum and will incorporate energy-efficient strategies, including a photovoltaic system that will generate over 24,000kWh annually, helping offset over 56 percent of its total annual energy use. The project features natural daylighting, low-flow plumbing, innovative indoor air quality strategies and alternative transportation storage, and will see a 42 percent reduction in indoor potable water use. A large percentage of the existing walls, flooring and ceiling were reused, achieving LEED Interiors Life-Cycle Impact Reduction.

View all projects
Download PDF

Project Details

  • Completed in 2018
  • San Antonio, TX
  • 10,300-square-foot facility