Northridge, CA, US

Cal State Northridge Student Recreation Center

A whopping 120,000 square feet, the Student Recreation Center houses two outdoor pools, basketball, volleyball and badminton courts, a comprehensive weight-training and fitness zone, jogging track, and a 40-foot rock climbing wall - the tallest offered by any school in the CSU system. Designed by LPA Inc., the facility has been recognized with awards from the American Institute of Architects (AIA) in both Orange County and the San Fernando Valley.

Located on the outer fringe of CSU Northridge, the building soars 58 feet above campus and delineates a new campus edge. The east facade is mostly glass, which creates a "human billboard" that lets pedestrians see what's taking place inside.

The folding profile of the building allows for numerous sustainable design features which include displacement ventilation, solar control fins and screens, use of recycled and low-emitting materials, rooftop photovoltaic array, water-efficient California native landscaping, low-flow plumbing fixtures, rainwater harvesting, Forest Stewardship Council (FSC) certified wood products, and natural daylight for 90 percent of the usable spaces.

"Honestly, there are simply too many wonderful features in this building to pick just one: I love the wood finishes, the color selection, the way the inside of the facility flows naturally into the outside, the pool, the landscaping, the studios, and the amazing rock wall at the entrance of the facility!" says CSU Northridge University Student Union Executive Director Debra Hammond. "I love it all. It's beautiful and incredibly functional. It's an owner/operator's dream."

Would you like our news sent directly to your inbox? Enter your email below to receive interesting and newsworthy releases, the moment they’re published.

close